Главная » 2012 » Октябрь » 20 » Чому iPhone 5 не підтримує технологію мобільних платежів
22:22
Чому iPhone 5 не підтримує технологію мобільних платежів
Затамувавши подих, світ чекав 12 вересня. Любителі понтів гарячково намагалися знайти хоч кого-небудь, хто їде в Нью-Йорк, а знаходяться за океаном співвітчизники вже готувалися кинутися в бій на 5-й авеню і наступити на ногу Стіву Возняку, - по всій видимості, він знову стоїть у черзі. .. 

І ось настав момент істини. Найвідоміші Мак-блогери засіли в сесійній залі і почали строчити, передаючи в Мережу перші зображення жаданого девайса в жахливій якості. Oops ... Знайомий дизайн, крута камера з автоматичною панорамною зйомкою, як пізніше з'ясується, невдалі карти, - загалом, нічого особливого. Не знайшлося місця і для технології ближнього радіусу дії NFC (Near Field Communication), яка дозволяє перетворити смартфон в платіжний засіб.
Не поділили

NFC - це просто новий спосіб обміну даними між карткою та POS-терміналом, який всі бачили в магазинах на касі. Бездротова альтернатива магнітній стрічці і більш безпечним EMV-чіпів на банківських картах. Технологія радіопередачі - точнісінько така ж, як в картках для доступу в офіс або браслетах в спортклубі.

У телефоні на маленьких відстанях NFC може замінити навіть загальновідомий Bluetooth, оскільки дозволяє вести обмін інформацією безпосередньо між пристроями. В окремих випадках це краще, оскільки дані передаються в закодованому вигляді. Безпека - наріжний камінь NFC, але вона-то якраз і стала приводом для розбіжностей і непорозумінь.

За безпеку транспорту даних, що бігають по екосистемі, відповідає брокер, або TSM (Trusted Service Manager). Ця організація заробляє на учасниках процесу. Крім неї, в технологічному ланцюжку задіяні банк відправника і одержувача та телекомоператор.

Поки залишається відкритим питання, хто візьме на себе відповідальну роль по створенню TSM: банки, оператори або, наприклад, відомі платіжні системи VISA / MasterCard. Можливо, навіть окремо взята локальна компанія, яка вважатиме для себе за доцільне зробити інвестиції в необхідні ліцензії.

Не до кінця сформувалася архітектура сервісу і не розподілені ролі між учасниками «марлезонського балету» створюють не саму сприятливу грунт для просування NFC. Тут ще й недавнє фіаско Google з електронним гаманцем, в який компанія додумалися на програмному рівні закодувати інформацію про Citibank Mastercard. Його успішно хакнулі, - все, що пов'язано з безпекою, прийнято робити «в залозі».
Хто зірве джекпот

У липні Apple купила за $ 350 млн компанію AuthTech, яка виробляє сенсори відбитків пальців. Зараз вона працює разом з австралійською MicroLatch над впровадженням в iPhone аутентифікації по відбитку пальця. Вона дуже знадобиться для впровадження в перспективі NFC, і, здається, підготовка вже йде повним ходом.

Напевно в наступному році буде готуватися до виходу iPhone 5s. І тоді Велике Яблуко просто і дохідливо всім пояснить: заробляти тут буде Apple. Всім іншим доведеться підлаштовуватися і грати за заздалегідь встановленим правилам. Якщо не влаштовує, побачимося в суді (с). Так було не раз, і ця ситуація, швидше за все, не виняток.

Особисто мені найбільше подобається підхід ПриватБанку. Хлопці не сперечаються про космічних технологіях, а роблять прості речі. Вони швидко зорієнтувалися, що в Україні куди більше телефонів з камерами, ось і розвивають власну екосистему оплати за допомогою модних саморекламірующіхся QR-кодів. Може, як завжди, не без недоліків, зате вчасно.
Категория: Информатика | Просмотров: 671 | Добавил: den2008 | Теги: iPhone 5 | Рейтинг: 0.0/0
гдз математика 6 клас по Мерзляку