Главная » 2012 » Октябрь » 22 » Сім гріхів Windows 7: Справа проти Microsoft і невільних програм
21:28
Сім гріхів Windows 7: Справа проти Microsoft і невільних програм
Нова версія операційної системи Windows компанії Microsoft, Windows 7, має ту ж проблему, що і Vista, XP і всі попередні версії: ця система - невільне програмне забезпечення. Користувачам не дозволено ні обмінюватися, ні змінювати Windows, ні перевіряти, як вона працює всередині.

Факт, що Windows 7 - невільна, означає, що Microsoft встановлює правовий контроль над користувачами системи за допомогою комбінації авторського права, контрактів і патентів. Microsoft користується цією владою, щоб експлуатувати користувачів комп'ютерів. На windows7sins.org Фонд вільного програмного забезпечення (FSF) призводить сім прикладів зловживань, вчинених Microsoft.

1. Отруєння освіти: Сьогодні більшість дітей, в утворенні яких застосовуються комп'ютери, навчаються роботі з продуктом однієї компанії: Microsoft. Microsoft витрачає великі суми на лобіювання та ринкові акції, щоб розкласти відділи освіти. Освіта із залученням мощі комп'ютерів повинно бути засобом до множення свободи і творчих сил, а не єпархією однієї корпорації, де вона могла б насаджувати свою монополію.

2. Вторгнення в приватне життя: Microsoft користується програмним забезпеченням з маскуючими назвами, на зразок Windows Genuine Advantage (справжнє гідність Windows), щоб відстежувати вміст жорстких дисків користувачів. Ліцензійна угода, яку користувачам потрібно прийняти перед використанням Windows, попереджає, що Microsoft залишає за собою право робити це без попередження.

3. Монополістичне поведінку: Майже кожен комп'ютер продається з передвстановленою Windows - але не за вибором покупців. Microsoft диктує свої вимоги постачальникам апаратури, які не стануть пропонувати комп'ютери без встановленої на них Windows, незважаючи на те, що багато хто просить про це. Навіть на комп'ютерах з попередньо встановленими на них іншими операційними системами, такими, як GNU / Linux, часто спочатку була Windows.

4. Замикання на постачальника: Microsoft регулярно намагається змусити своїх користувачів провести оновлення, припиняючи підтримку старих версій Windows і Office і підвищуючи вимоги до апаратного забезпечення. Для багатьох це означає вимушене списання працюючих комп'ютерів просто тому, що вони не відповідають необгрунтованим вимогам нових версій Windows.

5. Зловживання стандартами: Microsoft намагалася блокувати вільну стандартизацію форматів документів, тому що такі стандарти, як OpenDocument Format, погрожували б їм втратою контролю над користувачами за допомогою невільних форматів Word. Вони застосували нечистоплотні методи боротьби, включаючи підкуп посадових осіб, у відповідь на спробу зупинити такі дії.

6. Проведення в життя цифрового керування перешкодами (Digital Restrictions Management, DRM): У медіа-програвачі Windows (Windows Media Player) Microsoft працює у змові з великими записуючими і широкомовними компаніями, щоб вбудувати обмеження на копіювання та програвання записів у свою операційну систему. Наприклад, Microsoft була здатна запобігти за запитом NBC запис користувачами Windows телепередач, на запис яких у них було законне право.

7. Загроза безпеці користувача: Windows має довгу історію вразливостей, що дозволяють вірусам поширюватися, а віддаленим користувачам - отримувати контроль над чужими комп'ютерами для створення мереж розсилки спаму. Через секретності програмного забезпечення всі користувачі залежать від того, як і коли Microsoft вирішує ці проблеми - але в Microsoft на розумі інтереси своєї власної безпеки, а не безпеки користувачів.
Ти можеш допомогти!

Вільні операційні системи, такі, як GNU / Linux, можуть виконувати ту ж роботу, що і Windows, але вони заохочують користувачів обмінюватися, змінювати і вивчати програми, скільки їм завгодно. Це робить застосування вільних операційних систем кращим для користувачів способом врятуватися від Microsoft і не стати жертвою цих семи гріхів. У програм і комп'ютерів завжди будуть проблеми, але застосовуючи вільні програми, спільноти користувачів отримують кошти для того, щоб вирішувати проблеми, самостійно або спираючись один на одного.

Ви можете отримати більше відомостей про кожного з семи гріхів і про те, як уникнути їх наслідків, на ru.windows7sins.org Будь ласка, підпишіться на новини кампанії та попередні повідомлення про акції, щоб допомогти оповістити людей про зловживання Microsoft, проблемах Windows 7 і важливості свободи програм!
Як ми до цього прийшли

Два роки тому компанія Microsoft випустила продукт Windows Vista, з деякою помпою і великим розчаруванням як користувачів, які постали перед необхідністю боротися з перестали працювати програмами, драйверами і суворими обмеженнями, так і розробників, судорожно намагалися оновити програми, щоб вони працювали з новою системою.

Два роки тому компанія Microsoft сама визнає, що Vista провалилася. Користувачі не були готові прийняти величезний регрес, який пропонувала Vista, і компанія Microsoft спробувала поправити це, оголосивши про Windows 7. У Windows 7, як і у Windows XP в 2001 році, більш скромний обсяг вимог, що робить її ідеальною для мережевих портативних комп'ютерів з низьким енергоспоживанням. Однак, на відміну від Windows XP, Microsoft навмисно скалічила Windows 7, залишаючи користувачів комп'ютерів на милість компанії Microsoft, яка контролює, якими додатками вони можуть користуватися, так само як і скільки додатків вони можуть виконувати одночасно.

Microsoft знову проробляє свої звичайні трюки - але на цей раз вони ще вставляють обмеження в саму операційну систему. Хоча вони роблять це не в перший раз, це - перший випуск Windows, який може за помахом чарівної палички негайно зняти обмеження відразу після покупки у Microsoft більш дорогій версії.

Однак, це не ново. У 1996 році вибухнув скандал навколо Microsoft Windows NT. У той час компанія Microsoft продавала дві версії своєї операційної системи: Windows NT Workstation (для робочих станцій) і Windows NT Server (для серверів). Остання коштувала приблизно на 800 доларів дорожче, ніж перша.

Версія Windows NT Server включала ряд серверних додатків, не поставляються з NT Workstation, і Microsoft запевняла, що самі операційні системи були "двома дуже різними продуктами, призначеними для двох дуже різних цілей". NT Server, як заявляла компанія Microsoft, підходила і була підігнана для застосування в якості сервера Internet, для чого NT Workstation була багато в чому непридатна. Щоб затвердити цю відмінність, як програми NT Workstation, так і ліцензійну угоду обмежувало користувачів не більш, ніж десятьма одночасними TCP / IP сполуками (тобто, сполуками з Internet); в той час як версія NT Server залишалася необмеженою.

Багато користувачів помітили, що обидві версії Windows NT були дуже схожі один з одним. Більш ретельний аналіз, опублікований O'Reilly and Associates, відкрив, що ядро ​​і фактично кожен двійковий файл, що включається в NT Workstation, був ідентичний тим, що поставлялися в NT Server. Єдина відмінність між базовими частинами двох продуктів лежало у відомостях про встановлення - серверна версія містила налаштування або прапори, які були помічені як 'Workstation' і 'Server'. Якщо машина була позначена як 'Workstation', це відключало певні функції, а також обмежувало кількість мережевих з'єднань.

Ми називаємо такі обмеження антівозможностямі. Антівозможность - це функція, за відключення якої розробник вимагає плату: для Microsoft важче обмежити кількість з'єднань з Internet, ніж залишити їх без обмежень - і ніякої користувач не попросив би вводити це обмеження.

До нещастя для компаній і приватних осіб, які намагаються нав'язати антівозможності, у користувачів все більш часто з'являється альтернатива у вигляді вільних програм. Свобода програми, як показує практика, в більшості випадків виключає антівозможності. Хижацькі тарифи компанії Microsoft на NT неможливі для GNU / Linux, де користувачі можуть обійти такі тарифи, програмуючи систему самостійно.

Версія Firefox, фінансована рекламними оголошеннями, теж могла б існувати - користувачі просто зробили б версію програми без цих можливостей і стали б обмінюватися їй.

У кінцевому рахунку, відсутність подібних антівозможностей становить одну із самих легких перемог вільного програмного забезпечення. Розробникам вільної програми нічого не варто уникати антівозможностей. У багатьох випадках не робити нічого - це рівно те, чого хочуть користувачі і чого вони не отримають від невільних програм.
Категория: Информатика | Просмотров: 691 | Добавил: den2008 | Теги: Windows 7 (Seven) Ultimate Edition, Windows 7 | Рейтинг: 0.0/0
гдз математика 6 клас по Мерзляку